2013. június 16. 16:21 - Mr.Csopi

Szabadrúgásból...

4 milliárd forint. Ennyi mínuszt hoztak össze a magyar futballklubok 2012-ben. Az első osztályról beszélünk. Ezzel kapcsolatban divat belerúgni egyet a sportágba manapság, tegyük hát meg mi is, de nem csak úgy, hanem szabadrúgásból. Tehát a helyzet rögzített, vagyis 4 milliárd. Ennek fényében teszik fel a kérdést a különböző sajtóorgánumok van-e egyáltalán értelme egy ilyen sportágnak új stadionokat építeni, uram bocsá', van-e értelme egyáltalán pénzt tenni a labdarúgásba?

pénzügynb1.jpgA táblázat adataiból jól látszik, hogy ez a 4 milliárdos mínusz annak ellenére jött létre, hogy az árbevétel összességében meghaladta a 7 milliárd forintot. Vagyis van ebben az országban pár szent őrült, aki tonna szám talicskázza bele a pénzét egy feneketlen kútba, kissé nagyobb tételben, mint az egyszeri turista. Ellenben kívánni csak módjával kívánhat, félve, és csakis félálomban. 

Persze, nyilván nem. Vagyis valamilyen rejtélyes módon meg kell, hogy érje mindez, különben nem fektetnének bele annyit. Lássuk miből is jön össze a bevételi oldal. Van ugyebár reklámbevétel, tévés jogdíjak, a helyezésért is jár pénz, az önkormányzatok is tesznek be, reklámbevétel, egyéb jogdíjak, no meg persze a tulajdonos a saját zsebéből is pakol a kasszába. Lenne ám itt még egy tétel, az pedig a jegybevétel.

Nos, a két pluszban záró klub esetében ez nem lehet az a tényező, ami pozitívba billenti a mérleget. Ugyanis, mind a Honvéd, mind az MTK pályán (stadionjában?), többnyire csak a székek rendelkeznek (állandó) jeggyel, szurkolókat elvétve látni a hétvégi jeles eseményeken. Erre tehát nem lehet alapozni.

A kiadási oldalon természetesen a fizetések jelentkeznek komoly mértékben. A topkluboknál milliós fizetésekről hallani, per kop, elég csak felidézni, hogy a francia targoncás gólkirály (Adamo Coulibaly) 8 millió alatt nem hajlandó aláírni új vagy akár régi csapatához. Abba most ne menjünk bele, hogy ez kinek a kritikája, hogy egy szakmunkás, immáron 2 éve zsinórban, gólkirály lehet a magyar NB1-ben a francia hetedosztályból... 

Olvasgatom a Sport plusz focit, micsoda összegek röpködnek. Böde 300 millió alatt nem eladó, 90-150 milliós összegek szállnak a szélben. Az enyémbe meg homokot fújt. Persze tudom, amit a nyomdafesték elbír. Na, de, ha belepillantunk pl. egy Lázok János paksi másfél millás fizetésébe, ami Győrben akár 3 és fél is lehet, akkor elgondolkodik az ember. Persze, ha az adatok valóban stimmelnek. Játszunk el a gondolattal. Szóval, ha milliós tételek kerülnek kifizetésre, nem is meglepő a súlyos mínusz. Én, mint megkeseredett irigy ember, biztosan simogatnám belülről a homlokom, hogy ecsethajú "trendigyerekek" kopogtatnak az urnánál a járandóságukért. Valószínűleg savanyú a szőlő, de egynémely térdzoknis primadonna egy forintot nem ér, nemhogy milliókat. 

Ha vetünk egy pillantást például az újpesti számokra, ott világosan kiderül, hogy ez a derék belga Roderick, súlyosan kotorászik a zsebében, mert a klub gyakorlatilag enélkül csődbe menne. Ezek után én nem csodálkozom, hogy Simon Krisztiánok nem az atlétika pályán, hanem a füves műhelyben iparkodnak, Lázár Bencék pedig a föld felett lépkednek. Bár a Bence gyereknek talán lenne még remény, csak szólhatna neki az irányítótorony, hogy nem kapott felszállási engedélyt.

Térjünk vissza a jegybevételhez. A futball elvileg a szurkolókért van. Na meg, kőkemény üzlet. A szurkoló nem hozza a pénzt, ahogy látszik ugyebár. Az Eger mérkőzéseit figyelembe véve még a 10 milliót sem hozott a konyhára. Oké, az egy speciális eset. Se stadion, se csapat, semmi. Vagy, ha jobban belegondolunk, mire is hozná? Kimegy, lelkesedik, aztán pár bizniszelő szemen köpi azzal, hogy letutizza a meccseket. Erre minek lelkesedjen? Minek menne ki a stadionba? Minek áldozna egy forintot is? Bár, létezik olyan futballdrukker manapság, aki efelett szemet hunyna? Azt még nem is említettük, hogy jó pár meccs nézhetetlen. Ennek ellenére én mégis megnézem, meg még jó pár ezren.

Nézzük meg a Diósgyőrt. Fellegvár, tele a stadion. Illetve, tele volt a stadion. Magyar szinten sztárnak számító játékost igazoltak az orvosi szobába, nem kevés magyar fizetőeszközért havonta. Emberünk meghálálta a bizalmat, egyszer azért beköszönt. De, állítólag a mozgásai jók voltak. Legalábbis korábbi edzője ezzel vette védelmébe. Igaz, Szentes mester is megér egy misét, olyasmit suttogtak, hogy többet keresett, mint pár csillagnak számító játékosa. 

Szóval 4 milliárd mínusz. Az átlagnézőszámokat vizsgálva 48 ezer emberért fordulónként. Legalábbis, akik a helyszínen vannak/voltak. A többiek pedig a sport tévét nézték. Vagy tippmixeltek. Szóval, valakinek megéri mégis. De nem csak a tutistáknak. Valahogy, valamiért a tulajdonosoknak is. Az okra tippelni viszont nem szeretnék...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr455363821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása