2019. március 16. 10:01 - Mr.Csopi

Futballturizmus egy kicsit másképp

Oda sem jut el mindenki...

novothny.jpg

A szurkolói kommentek avatott szakértője, Novothny Soma Dél-Koreába igazolt, kölcsönben. Ízlelgessük ezt egy kicsit. Nos, egy olyan országba, ahol egy másik hazánkfia, Feczesin Róbert is mi mást nyújthatott volna, mint „pff, (a) maximum(ot)”. Az Újpest – immáron – egykori csatára Veszprémből került a Napolihoz, ahol a felnőttek között nem tudta megvetni a lábát, de felkészülési meccsek azért jutottak neki. Nem okozott hát túl nagy meglepetést, hogy a nápolyiak háromszor is kölcsönadták alacsonyabb osztályú csapatokhoz. Az utolsó dél-olasz „rent a Novothnyra” a 2015-2016-os idényben került sor, főhősünk ekkor hazatért és a DVTK színeiben 27 mérkőzésen 8 bajnoki góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. A teljesítményére felfigyeltek a IV. kerületben és megpróbálták megszerezni a játékjogát. Csakhogy erre nem volt lehetőségük, mivel a lila-fehéreket a FIFA három évre kizárta az átigazolásokból a méltán feledhető kolumbiai hátvéd Andrade-körüli huzavona okán. Az újpestiek hiába fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), az eltiltásuk érvényben maradt. Ekkor lépett közbe a Duchatelet-család futballhálózata és a família érdekeltségi körébe tartozó belga Sint-Truiden (Hajnal Tamás egykori csapata) révén kivásárolták őt a nápolyi szerződéséből.

A belgáknál azonban nem játszott egy percet sem. A sorsa ismét Borsodba vezetett, ahol minden mérkőzést figyelembe véve 6 gólt tett be a közösbe. a 2016-2017-es szezon után azonban már nem volt akadálya a megyeri úti szerződésnek. Első lila-fehér évében 17 bajnoki gólt rúgott, ami ugyan szép termés, ám a gólkirályi címhez 1 találat híján kevésnek bizonyult. A jelenleg is futó, második idényében az első Novothny-gólra a 10. fordulóig kellett várni. Majd újabb csend következett, egészen a 14. körig, ahol Kisvárdán mesterhármast szerzett.

A várdai mérkőzés előtt azonban az egyetlen szerzett találata miatt a drukkerek célpontjává váló játékos, vett egy nagy levegőt és a külső világból érkező kommenteket perceptualizálva, reagált a neki címzett „introjektíven megélt explicit és implicit passzív-agresszív hozzászólásokra”. Leon Festinger (1957) óta ismert a szociálpszichológiai irodalomban a kognitív disszonancia elmélete. E szerint ránézésre Novothny belecsúszott egy olyan belső feszültséget keltő állapotba, amelyben ő azt gondolhatta\azt képzelhette, hogy a szurkolók az előző idény óta első számú kedvencének számít, ezáltal kvázi érinthetetlen, majd az új információk – a gólok elmaradása miatti beszólások – egyfajta szorongást idéztek elő nála, amit igyekezett csökkenteni…

Hagyjuk a terminus technicust, Novothnynak de facto elege lett az őt ért zrikákból. Ezután pedig, ahogy feljebb már említettük, a kisvárdai kirándulás alkalmával csattanós választ adott. Most pedig a Haladás elleni duplája és összesen 9 góllal a háta mögött búcsút int a Szusza Ferenc Stadionnak. Az igazat megvallva a távozását lehetett már sejteni az edzői nyilatkozatokból, illetve Lacina Traoré leigazolásánál sem rejtették véka alá, hogy a klub „előre menekül”.

Szóval, Dél-Korea. Másodosztály. Puszan IPark. Kölcsönbe. Na, most egy ilyen átigazolásra azon kívül sok mindent nem lehet mondani, hogy „oda nem jut el mindenki”. Mert (futball)szakmai érvekkel aligha érdemes dobálózni. Már persze, ha vannak ilyenek... Akkor sem, ha ez a veretes csapat korábban négyszer volt hazája bajnoka és a nálunk már a szocializmus végnapjainak időszakában, 1986-ban aranyérmes lett az ázsiai BEK-ben.

Itt semmi másról nincs szó, mint egy flottányi Samsung 4K-s tévéről, pár full extrás Hyundairól, értsd: a pénzről. A nép „egyszerű” futballkedvelő gyermeke elkezdhet ugyan telitorokból hörögni, a csendesebbje meg húzhatja a száját, hogy micsoda „karrier” 24 évesen, de ennek igazából semmi értelme. Az ő élete, az ő döntése! Felesleges rá haragudni, ahogy Dzsudzsákra is felesleges.

Soma, mi azért várjuk a kalandokról a képeket az Instán! Aztán, ha nem tetszik, félév múlva találkozunk a stadion melletti büfében. Remélem mesélsz majd az ottaniakról, a nevezetességekről és a bajnokság színvonaláról. 

(az eredeti kép forrása: www.nemzetisport.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr3914692082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása