2018. november 19. 15:51 - Mr.Csopi

Buzsáky - make III. Ker. TVE great again?

kerulet_penzugy.jpg

A címválasztás nem véletlen! Úgy tűnik egyre népszerűbb az óbudai csapat, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre több netes újságíró látogat ki a mérkőzéseikre. A szerzők közül van olyan, aki talán már Aquincum alapítása óta (i.sz 89 körül) arra várt, hogy 1887 január 24-én sor kerüljön (majdan) szeretett klubja megalapítására. Van olyan újságíró is, aki a szurkolói élménygyűjtés miatt jár ki, és írásaiban a szigorúan vett futballal kevésbé foglalkozik. Meg persze vagyok én, akit a játék érdekel. A mit, a miért és hogyan vezetnek elő a csapatok. Ja, meg vannak azok, akik az óbudai edzőt, Buzsákyt bálványozzák!

(Forrás: III. Ker. TVE)

Szóval, Pénzügyőr - III. Kerület, a budai rangadó! A kalendáriumban az összecsapás előtt 12 harmadosztályú mérkőzést találtam, ami után a vendég kék-fehérek álltak jobban, 7 győzelem mellett 5 vereséggel. A 2012-2013-as  idényben mindkét gárda búcsúzott a harmadosztály küzdelmeitől. Így a következő szezonban a Budapest bajnokság első osztályában a feljutásért vívtak ádáz harcot a felek. Abból a TVE jött ki jobban, 4 ponttal előzte meg riválisát és jutott fel az NBIII-ba. Az osztályváltás a rákövetkező évben a Pénzügyőrnek is sikerült. Viszont a 2015-2016-os kiírásban nem csaptak össze egymással a felek, mivel a fináncok a közép-, míg a 'Kerület a nyugati csoportba nyert besorolást.

Abban a szezonban még a Pénzügyőr szerepelt jobban, az idény végén Vatai Attila csapata az ötödik helyen zárt. Ezzel szemben a TVE Bücs Zsolt irányításával csupán a 12.helyett szerezte meg nyugaton. A folytatásban ismét elmaradt a presztízsmeccs, mivel a csoportbesorolások nem változtak, a két csapat helyezése viszont igen, ráadásul fordított utat jártak be a felek - a 'Kerület immáron Tóth Andrással a kispadon 45 pontot gyűjtve a 8., a zöld-fehérek pedig (továbbra is Vatai Attilával) 46 egységet szerezve a 9. helyen végeztek.

A tavalyi szezonban viszont már egy csoportba kerültek. A fináncok az idénynek a rutinosnak nem mondható Varga Balázs irányításával vágtak neki, akivel szinte végig a táblázat hátsó felében tanyáztak, és mivel rezgett a léc a bennmaradás tekintetében, így nem vele fejezték be a bajnokságot. Hanem a 21. fordulóban edzőváltásra került sor, és érkezett a helyére Simon Antal. Vele pedig az addig összegyűjtött 20 pont mellé, a hátralévő 9 meccsen, szintén 9 egységet szerezve elkerülték a kiesést.

Aquincumi oldalról szemlélve a tavalyi szezont: jól indult, aztán jött egy hullámvölgy. A kispadon továbbra is Tóth Andrással féltávnál a 11. helyen álltak Gálfiék 19 ponttal (kettővel többet gyűjtve, mint a Pénzügyőr), ám egy remek tavaszt produkálva, amibe egy nyolc meccses győzelmi széria is benne volt,  a bajnokságot az előkelő 5. pozícióban fejezték be. A két budai rangadót pedig a hazai csapatok nyerték, a Pasaréti úton egy gólgazdag 3-2 után a fináncok örülhettek, Óbudán pedig 1-0-ra a TVE győzött.

...és akkor elérkeztünk a jelenhez. Az aktuális pontvadászatnak a Pénzügyőr is új edzővel vágott neki, Simon Antal távozott, a helyét pedig Hevesi Tamás foglalta el. A 'Kerületnél Tóth Andrást, Buzsáky Ákos váltotta (erről többször írtam már), akivel gyenge kezdés után mostanra kiegyenesedett a gárda. Viszont a zöld-fehérek új edzője nem érte meg a budai rangadót a kispadon. A 12. forduló után a Pénzügyőr 2 győzelem és 2 döntetlen mellett 8 vereséget tudott felmutatni. Az eredmények tehát azt mutatták, ha ezt egy életen át akarják tovább játszani, annak könnyen kiesés lehet a vége. Úgyhogy a BKV Előre elleni meccs után érkezett a régi-új edző Vatai Attila.  

A mérkőzés előtt az esélyek egyértelműen vendégsikert vetítettek előre, és ez akkor is igaz, ha az óbudaiak egy Ajka elleni vereségből, míg a vendéglátók egy Ménfőcsanakon aratott bravúrgyőzelemből érkeztek. A látottak nem is szolgáltak meglepetéssel. Aquincum büszkeségeinél Buzsáky mester több helyen is változtatott az előző fordulóhoz képest. Konkrétabban: a kaput a Gyirmót elleni kupameccsen bravúrt is bemutató Jeszenszky őrizte, a középpályán pedig Fazakas helyett Szalai játszott, kimaradt Tóth is, az ő helyét Kaszai foglalta el. Illetve Laczkó Zsolt nevével sem találkozhattunk az összeállításban. A nevek alapján ez lehetett 4-2-3-1, illetve 4-4-2 is, végül inkább az utóbbi érvényesült, Sóron amolyan árnyékéket játszott Kokenszky "mögött". És, ha már a felállást vizsgáljuk, egy apró megjegyzés: azt én még fél szezon után sem értem, hogy miért kell középső védőkkel belső középpályást játszatni! Mert, amit védekezésben megnyer velük a réven, azt támadásban elbukja a csapat a vámon. Ezt is többször leírtam már. Viszont, hogy pozitív dolgot is említsek, ki kell emelni, hogy Gálfi végre a saját posztján játszott, felvette a labdákat, elforgott rajta a játék, ha pedig szerelni kellett, az sem okozott gondot.

(Forrás: Pénzügyőr SE)

Hazai oldalon az első félidőben Feil meglehetősen kilátástalanul őrlődött a védők között, kapura nem nagyon tudott fordulni. A terv egy masszív középpálya lehetett a védelem előtt tankönyvi példaként helyezkedő szűrővel, Sztrunga irányító játékával. Azonban hamar borultak a hazai elképzelések. Egy szögletvariácó után visszatett labda (a hosszú kapufától induló Rabatinra passzolták rá) a 16-os környékén helyezkedő Gálfi elé került, és egy 3 a 3 elleni szituáció alakult ki. Amit a 'Kerület jól játszott le. Hiába támadták meg a labdás játékost ketten (messze voltak), Rabatin helyezkedése miatt a visszalépő Soreczre nem jutott ember, aki így megjátszható volt és zavartalanul adhatott be, Gábor Péter nem ért át a hosszú sarokra, Gyepes pedig közelről a hálóba bólintott. A rutinos bekk a továbbiakban is a levegő urának bizonyult, igaz már "csak" védekezésben. Tíz perccel később egy mintaszerű kontra végén növelte előnyét a kék-fehér alakulat. A Pénzügyőr támadott, a TVE jobb oldalán, a védekező háromszög megvolt óbudai részről, de a középre passzolt labda túljutott Hámorin, így Gyepes egy az egyezett Feillel. A hazai támadót sikerült szerelni, így a labda Hámori elé került, ő pedig egy mélységi passzal Sóront indította, aki egy gyors labdavezetés után kijátszotta azt a jobboldalra majd Kokenszky beadására remekül érkezve gólt szerzett. Ennél az akciónál minden érvényesült, ami a tankönyvekben le van írva! Támadó szempontból: gyors átmenet védekezésből támadásba, 4 passz után gólhelyzet kialakítása. Védekezési szempontból: Rendezetlen védelem. A mélységi passzt nem sikerült megakadályozni (visszatámadás), Sztrunga távol volt, a két belső ember a Pénzügyőr középpályáján, rosszul helyezkedett, nem volt mélység, nem zártak passzsávot, a szélső hátvédnek esélye sem volt beavatkoznia (ki volt véve a játékból), a helyére pedig jól mozgott ki Kokenszky, sakk-matt.

Ettől kezdve egy darabig extra dolgok nem történtek, Szalai csukafejesét kivéve, ami végül nem talált kaput. Annyi azonban látszott, hogy Jeszenszky jóval többet jön ki a kapujából - mint a poszttársa Kunsági -, akár a 16-os vonaláig is, hogy összeszedje a labdákat. Mindezt pedig magabiztosan tette. A második játékrészre nagyobb elánnal érkezett a Pénzügyőr, meg egy változtatással. Az addig centert játszó Feil kihúzódott a bal oldalra, Sztrunga lépett fel a helyére. A 65. percben aztán a hazai mester cserére szánta el magát. Mindjárt hármat is változtatott. Az egyik pályára lépő az a Despotovic volt, aki véleményem szerint a zöld-fehérek legjobb játékosa. Végre lett egy emberük, aki összeszedte a labdákat. Az első komoly Pénzügyőr helyzet is ezután következett, ám Nagy Olivér a gólvonalon menteni tudott. 

A vendég edző ezután érezte azt, hogy szerkezetileg is belenyúl a csapatába (Szalai helyére korábban Fazakas érkezett, amelynek következményeként Gálfi kiment a jobb oldalra, Rabatin pedig behúzódott középre). A 70. percben szintén egy hazai helyzet után Kaszait Huszárik váltotta, ez pedig a gyakorlatban már azt jelentette, hogy a továbbiakban 3 belső védővel operált a 'Kerület. A két szélét Nagy Olivér és Sorecz felügyelte, Gálfi visszahúzódott középre. Többször írtam már, hogy az ilyen visszaállásoknál általában gólt kap a 'Kerület. Most sem a kivételt erősítő szabállyal volt dolgunk. Igaz, a szépítés már későn érkezett. Bár, előtte megszerezhette volna a 3. gólját is a vendég gárda, de Kokenszky közeli lövését nagy bravúrra védte Gábor. Szóval, a 89. percben Despotovic indítását a baloldalról Sztrunga lőtte erőből középre, a labda pedig elsuhant mindenki előtt, Jovánczai pedig jól érkezett. Mindez viszont már nem osztott, nem szorzott.

Összegezve a látottakat, a két együttes nem véletlenül áll a táblázaton ott, ahol! Az óbudaiak ugyan a feljutást tűzték ki célul, de az Ajkával szembeni 16 pontos hátrány meglehetősen soknak tűnik. Ha az osztályváltásra nincs is sanszuk, de a második helyre jó eséllyel odaérhetnek. Nem tudom ez mennyire lehet majd "great" a szurkolók és a vezetők megítélése szerint.... A Pénzügyőrnél ez egy újabb nehéz év! Azt nem mondanám, hogy biztosan kiesnek, mert sok van még hátra, de a látottak alapján télen mindenképp érdemes lenne belenyúlni a játékoskeretbe...

  • (Forrás: www.penzugydrukker.hu)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr9314380656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása