2021. július 05. 13:49 - Mr.Csopi

Ismét új "kezekben" a hazai strandlabdarúgás

20200705_131810_ps.jpg

A MLSZ az elnökség és a küldöttközgyűlés döntése értelmében, több európai szövetség gyakorlatára és a saját tapasztalataira hivatkozva úgy döntött, hogy kivezeti a strandlabdarúgást a szövetség keretei közül. 2019-et írtunk ekkor és a több hónapnyi bizonytalanság után, májusban a Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft. (MSMN) vette át a sportág működtetését. 

A korábbi nemzetközi strandlabdarúgó-játékvezető, Herbály Péter vezette MSMN a rendelkezésre álló idő rövidsége okán, azon a nyáron csupán egy rövidített bajnokságot írt ki, amelyen 8 csapat vett részt. Az impozáns helyszínen rendezett tornát a Goldwin Pluss-Jászfényszaru gárdája nyerte meg, miután a döntőben 3-2 arányban legyőzte a Grep ESC Gyöngyöst. 

Az eseményt a Lupa Beach-ről élőben közvetítette a Digi Sport, csakúgy, mint a következő évben, amikor a COVID-járvány első hullámának lezárultával lehetőség nyílt birtokba venni a tóparti arénát. A 2,2 millió forint összdíjazású férfi Puma x Prosport.hu Strandlabdarúgó NB1-be meghívásos alapon nevezhettek a csapatok, emellett a hazai strandfoci történetében első ízben került sor a Magyar Kupa kiírására, amely sorozatba az előbbitől eltérő módon, bárki beadhatta a nevezését.

20190721_112546_ps.jpg

A 2020-as Nemzeti Bajnokságban a JLC-BSC Aramis együttese szerezte meg az aranyérmet a Magyar Kupában pedig az Energia SC - AVA Pietra Épületgépészeti kft. néven futó alakulat bizonyult a legjobbnak. A Szuperkupában a sportág ikonikus alakja, Izsvák Zsolt által vezetett Aramis diadalmaskodott.

A szervezés és a működtetés problémái azonban továbbra sem szűntek meg, a járvány velünk maradt. Ebből adódóan az év végén az MSMN sajtóközleményben jelezte, hogy a strandlabdarúgással kapcsolatos kötelezettségeit a szponzorok visszalépése miatt a továbbiakban nem tudja vállalni. A megfogyatkozó büdzsé következtében Herbályék felajánlották a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy ismét működtessék ők a szakágat, a szövetségben azonban erről hallani sem akartak.

20200705_113416_ps2.jpg

Idén januárban arról szóltak a hírek, hogy az MSMN a nehézségek ellenére mégis gyakorolja a sportág kizárólagos jogait, ehhez képest júliusban úgy áll a helyzet, hogy a működtetést a Bodon Péter FC átvette a Kft.-től. Megszületett a versenykiírás, amelynek értelmében a meghívásos rendszert felváltja a nyílt nevezés, ám a helyszínt egyelőre homály fedi... 

Szóval, jelenleg annyi biztos, hogy lesz Strandlabdarúgó NB1 ezen a nyáron is, viszont a korábbi médiapartnernél, a Digi Sportnál a képlékeny szegmensek miatt nem lesz látható. 

20200705_115205_ps2.jpg

Itt tart most a hazai strandlabdarúgás 1995-től íródó története. Azé a sportágé, amelynek sztorija pár lelkes, megszállott ember áldozatos munkájával kezdődött. A második évtől Abádszalók után már több helyszínen, a harmadik évtől pedig a Balatonnál már Grand Prix-rendszerben zajlottak az amatőr tornák. 

Sport és üzleti szempontból is volt potenciál a sportágban, ezért a korábban már említett Izsvák Zsolt a Beach Sport Kft. nevű cégén keresztül 2004-ben Magyarországra vonatkozó promóteri szerződést kötött a Beach Soccer Worldwide-dal, amely megállapodásnak köszönhetően a hazai strandlabdarúgás bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe. Ekkortól játsszák itthon is a hivatalos szabályok szerint a strandfocit.

A nemzetközi történések hatására 2008-ban az MLSZ úgy gondolta, hogy elérkezett az ideje az integrációnak. A Kisteleki István vezette testület létrehozta a futsal- és standlabdarúgó bizottságott, majd ezt követően a szövetség elnöke szerződést kötött a Beach Sport Kft.-vel. A hazai eseményeket továbbra is Izsvák cége szervezte, de már az MLSZ ernyője alatt.

2010-ben Csányi Sándor lett a honi szövetség elnöke és a szervezet struktúrális átalakításának folyományaként, a Beach Sport Kft. felszámolásra került. Ellentételezésképpen Izsvák megkapta a szakág vezetését. Ekkortól a strandlabdarúgás önálló költségvetéssel rendelkezett, amelynek köszönhetően a finanszírozási helyzete stabillá vált.

Izsvák vezetésével 2018-ra már 100 milliós nagyságrendű fejlesztésekről is szó lehetett. Vagy inkább lehetett volna. A szövetség ugyanis 2017-től lefolytatott egy vizsgálatot, amelynek két következménye volt. Az egyik, hogy Izsvákkal szerződést bontottak, a másik, hogy 2019-től a strandlabdarúgást nem kívánják a szövetségen belül tartani. Mindezek hatására alakult meg a Magyar Strandlabdarúgó Liga (MSL), amelynek elnökévé Herbály Pétert választották. A cél kifejezetten az volt, hogy átvegyék majd a jogot, azonban az egyeztetések során kiderült, hogy az utolsó évi 100 millió forintos támogatás nagyban csökkeni fog, majd idővel megszűnik.

Herbály - így nem sokkal a kinevezése után - lemondott és megalapította az MSMN-t. Az MLSZ 2019. áprilisában tájékoztatta a ligát arról, hogy nem nekik, hanem az újonnan alapított Kft.nek adják át a jogokat. E szerint a szövetség az első évben legfeljebb 35 milliós támogatást ad, illetve amennyiben az UEFA a jövőben úgy döntene, hogy a strandfocit a tagszervezetek égisze alatt kell működtetni, akkor az MSMN azonnal visszaadja a jogot a szövetségnek.

A feljebb kibontott két, MSMN által menedzselt év után pedig most ugyebár ott tartunk, hogy mások próbálják (ideiglenesen?) életben tartani a sportágat... 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr7616613236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása