2013. szeptember 08. 09:07 - Mr.Csopi

(Ismét) megalázva...

Immáron 12 éve legalább annak, amikor az ifjabbik Knézy Jenő azt találta mondani egy román-magyaron, hogy "Bukarestben is lehetne villogni, nem csak a sportkocsiban". E mondatot Sebők Vilmosnak címezve, aki nyitott tetejű Porschéjával érkezett az MLSZ akkori székházához. Sebők akkor magára vette a kritikát és azt üzente a sportnapilap hasábjain keresztül a kommentátornak - ha jól emlékszem -, hogy, ha jobban dobta volna a triplákat, akkor ő is pattogtathatna az NBA-ben és járhatna Cadillackel. Vagy valami ilyesmit.

Nézegettem ezt a román-magyart és nem láttam az elképzelést. Pedig a magyar labdarúgás legnagyobb grafikusa (Egervári) közösséget épít. Sanyi bá' csapatot kellene. Tudom én, a bráner rajzolása sokkal egyszerűbb volt anno Győrben. Szóval, voltak ezek a szokásos nyilatkozatok a meccs előtt, hogy jobbak vagyunk, meg küzdünk, etc. A jobbak vagyunknál már voltak fenntartásaim, a küzdünk dolog meg ugyebár alap lenne... Lenne, mert nálunk nem volt az.

Dzsudzsák valami olyasmit nyilatkozott, hogy nem kell cselezgetni. Akkor mégis mi módon gondolta, hogy valami futballra emlékeztető momentumot (esetleg többet) fel fogunk vonultatni, ha a cselezés kizárva? Itt vissza is kanyarodhatunk a villogásra. Ott kellett volna száguldozni "barátom" a pálya bal szélén, nem a közutakon. Nem akkor kell menőnek lenni, amikor éppen kitöltöd a betétlapot az éppen aktuális luxus sportverdád összetörése után.

A kapusunkat sajnáltam, szerencsétlen Bogdán túrta a földet, hogy ziccert fogjon, mert rajta látszott, hogy átérezte a súlyát annak, hogy milyen rendezvényen van. És ti, többiek? Egyszerűen vicc, hogy évek óta tele gatyával égettek le minket Bukarestben és azt a jó pár drukkert, aki az összekuporgatott pénzét nem sajnálva, saját költségen utazott ki biztatni titeket. Őket szemen köptétek. Meg minket is, akik itthon szurkoltak. 

Hiába mondja a kapitány, hogy nem kell temetni 3 év eredményeit. Milyen eredményeket mester? Hogy az utóbbi időben, aki szembejön velünk az gyakorlatilag átszalad rajtunk, mert a kis közösség építés közben/helyett, futballistákat (vannak nálunk?) kellene meghívni a válogatottba. Tetszik tudni igen vicces, ahogy a hátsó alakzatunk 4 pillére közül 3 gyakorlatilag karikatúra, de nem csak a válogatottban, hanem a hazai bajnokságban is...

Fényeztük ezt a Koman gyereket, már-már látáskárosodást okozott, úgy ragyogott. Meg kellene nézni, hogy amint valami komolyabb cél előkerül az aktuális csapatában, őt már azonnal pöccintik ki onnan. Tőle várjuk a megváltást? Az u20-as vébén is istenítették, nekem már akkor sem tetszett a játéka, néztek is hülyének rendesen. Nézhetnek most is. 

Az a szomorú valóság, hogy előrelépés helyett, mi már tulajdonképpen a sorsolás pillanatában nem jutunk ki sehova. Kihúznak az 55. kalapból, aztán kezdődik a latolgatás, hogy odaérhetünk a második helyre akár. Ebben a csoportban, amiben most vagyunk, harmadikok sem leszünk. De, legalább lesznek új stadionok. Futballozni kellene megtanulni. De ki fog itt megtanulni focázni? Nézegetem a szép reményű utánpótlást, járom a pályákat. Csupa ugyanolyan sérójú, ügyetlen, a föld felett 30 centivel szédelgő szerencsétlent látok. Tisztelet a kivételnek. Ezekből merítsünk, ők a jövő? Pár éve össze is szólalkoztam egy Újpest-ZTE ifi meccsen a zalaegerszegi edzővel. Az egyik lecserélt játékosa mellettem ecsetelte éppen, hogy most valószínűleg nem kapja meg a havi pénzét, mert fegyelmezetlenség miatt cserélték le. Ott szakadt el a cérna. Jöttek lefelé a pályáról és odaszóltam tanuljatok szakmát inkább, pékek és cukrászok még lehettek. Ekkor kezdett el magyarázni a szakember, hogy én miben voltam válogatott - címeres melegítőben voltam ugyanis - stb. Megkérdeztem azért, hogy "te mit tanítasz ezeknek", nézni rossz, amit előadtak.

Adódik a kérdés, hogy miből lehet megállapítani akkor, hogy kiből lesz futballista? Abban biztosak lehetünk, hogy, akiben egy kicsit is mocorog valami, lát a pályán, jók a mozgásai, na, az ilyenekből nem lesz. Nincsenek csodák, Bukarestben sem voltak. Illetve, akad mégis. Csoda az, hogy vannak még olyanok az országban, akik ezek után is mennek majd meccsre, és bosszankodnak azon, hogy itt tartunk. A stadionok szerintem nekik épülnek, hogy legalább kulturált körülmények között bosszankodhassanak a hazai, futballistának mondott artistákon.

Visszatérve a nemzeti tizenegyhez. A lényeg az, hogy felesleges bármit is elvárni a címeres színtársulattól, meg úgy összességében az egész labdarúgástól, megélhetési edzők, lúdtalpas "sztárocskák", sportkocsik, csak a "teljesítmény" ugyanaz már vagy 20 éve...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr805500197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása