2018. november 12. 12:20 - Mr.Csopi

Az ajkai (siker)film forog tovább

kerulet_ajka.jpg

III. Kerületi TVE - FC Ajka 0-2

Ha egy meccset kellett volna mondanom a harmadosztályból, amire biztosan kilátogatok, az a III. Kerület - Ajka találkozó lett volna!

A szezonnak nagy tervekkel (feljutás) nekivágó házgazda óbudaiak alaposan átalakították a keretüket, edzőt is cseréltek - Tóth Andrást Buzsáky Ákos váltotta a kispadon -, és az új elképzelések mostanra kezdtek összeállni. Az edzőcsere a vendégekre is igaz, az azóta a Vasastól már menesztett Kis Károly helyére Schindler Szabolcs érkezett a nyáron.

A veszprém megyei alakulat a 2015-2016-os idényben búcsúzott a másodosztálytól, azóta pedig az NBIII Nyugati csoportjának élmezőnyéhez tartozik, olyannyira, hogy a tavalyi szezonban 6 pont hátránnyal végeztek a feljutó Kaposvár mögött a második helyen. Viszont a vendéglátójukkal ellentétben a keretük gerince együtt maradt, így a mérkőzés előtt az állandóságban is bízhattak. No, meg persze az eddigi igen meggyőző teljesítményükben is! Ugyanis 14. forduló előtt a teljes harmadosztályú mezőnyt tekintve egyetlen veretlen csapatként vezették a csoportjukat, ezen felül pedig magasan a legtöbb gólt szerezték és a második legkevesebbet kapták az osztályban szereplő 48 csapat közül...

A 'Kerület tavaly a szezon ezen szakaszában messze nem állt ennyire előkelő helyen a táblázaton - az eddig megszerzett 22 ponthoz képest 17-et gyűjtöttek Gálfiék, ami a mostani 3. helyhez képest a 11-re volt elég. Folyatva az "akkor és most" statisztikák böngészését, Tóth Andrással 18 lőtt gól mellé 22 bekapott társult, ehhez képest Buzsákyval hét góllal többet szereztek (25), de hárommal többet is kaptak (25). Ajkai részről mindez úgy néz ki, hogy tavaly is vezették a táblázatot, 30 gólt lőttek és 17-et kaptak. Vagyis a számok alapján idén a Kerülethez hasonlóan ők is előre léptek, a tavalyi 27 ponthoz képest, most nyolccal gyűjtöttek többet, 35 pontjuk volt a mérkőzés előtt.

Az előrelépés tehát számszakilag megkérdőjelezhetetlen mindkét oldalon! Árnyalja azonban a képet, hogy a forduló előtt a listavezető Ajka neve mellett 13 ponttal több állt, mint amennyit a tabella harmadik helyén álló kék-fehér alakulat eddig összegyűjtött. A tét tehát hazai részről nem volt kisebb, mint faragni a tetemesnek tűnő hátrányból! Nem illik korán lelőni a poént, én azonban most mégis megteszem: nem sikerült! A hátrány nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt! Mégpedig azért, mert - a mostanság nagyon divatos kifejezéssel élve - Schindler Szabolcs egy nagyon kompakt csapatszerkezetet rakott fel a pályára, ami gyakran nézett ki rombusznak, mivel a három támadó közül a középső visszalépett, illetve a 4 védő előtt is volt egy biztosító ember. Labdakihozataloknál viszont többnyire nem a szűrő szedegette össze a labdákat, hanem a másik két középpályás lépett vissza elkérni. Feltűnő volt az is vendég részről, hogy sokat operáltak felívelt labdákkal, mivel a támadójátékosok úgy mozogtak, hogy területeket nyissanak a széleken, ahová be lehet lépni. Ha már az imént a kompakt jelzőt használtam - ami annyit jelent, hogy a  pálya egész területének felügyelete jól le van osztva egy csapat játékosai számára - ez védekezésben is megmutatkozott! Gyakorlatilag óbudai részről nem volt sansz a védők mögé kerülni, a kapu közelébe meg pláne... A felíveléseket lenyelték a vendégek, ha pedig sikerült összeszedni a labdákat, vagy egy cselt megcsinálni, gond nélkül tördelték szét a játékot egy-egy szabálytalansággal.

img_7999.JPG(Forrás: III. Ker. TVE)

Az összképhez az is hozzátartozik, hogy amióta kijárok Aquincumba, ilyen "defenzív felfogású" hazai csapatot nem láttam! Hazai részről érezhetően tartottak az ellenféltől, mivel a kezdésként két ékkel felálló 'Kerület támadói, Tóth és Kokenszky, mélyen visszahúzódtak a felezővonal környékére. Nem is nagyon történt semmi az első negyedórában... A hazai mester próbált belenyúlni a meccsbe, szerkezetet is váltott az első félidőben: a két ékből egy lett (Kokenszky), 3 támadóközéppályással (Sóron, Rabatin, Tóth), mögöttük Gálfi és Fazakas, de érdemileg a játék képe nem változott meg - meddő ajkai fölény -, továbbra is inkább a vendégcsapat járt a kapu felé. A félidőre egy elég jó iramú gól nélküli döntetlennel vonultak a felek.

A második játékrészben aztán hamar megszerezték a vezetést a vendégek, egy beadás után Pákai szerezett gólt. Kunsági kapus nem sokat láthatott a labdából az előtte állóktól, későn reagált, így a nem túl erős "lebelsőzött" kapáslövés a kapu jobb oldalában kötött ki. Innentől pedig jönnie kellett (volna) a Kerületnek. Fazakasnak pedig mennie az öltözőbe, szándékos ütésért, de csak a "zuti karton" került elő a játékvezető zsebéből. Nem sokkal később Buzsáky mester cserével igyekezett megfordítani a dolgok menetét, érkezett Kaszai Kokenszky helyére, ami azzal járt, hogy Sóron lépett fel centerbe, a beálló kerületi legenda pedig a baloldalra került. A 64. percben érkezett a támadósorba Pleszkán is Rabatin helyére, de érdemben ez a változtatás sem lendítette meg a kék-fehérek szekerét. A csere mellett, ebben a percben maradt ki a mérkőzés legnagyobb helyzete is, Nagy lépett ki ziccerben, de Kunsági védett, a kipattanóból Oláh ismételt, de próbálkozását hatalmas bravúrral védte a hazai kapus. Ha, már az óbudai portásnál tartunk, feltűnő volt, hogy lábbal az egész meccsen meglehetősen nagy hibaszázalékkal dolgozott.

img_8004.JPG(Forrás: III. Ker. TVE)

Ahogy telt az idő egyre több terület nyílt az Ajka előtt a kontrák vezetésére, és a már említett tudatos mozgások ekkor is megmutatkoztak, egy ilyenből a 74. percben Nagy jobb oldali begurításánál a fiatal és nagyon tehetséges Hámori nem tudott menteni, elvétette a labdát, amely így megtalálta a címzettet, Oláh pedig köszönte szépen és higgadtan a kapuba lőtt. Ezzel el is döntötte a meccset. Ha már Kunságira kitértünk, pár gondolat Hámori játékáról is. A mérkőzés második felében többször került kiszolgáltatott helyzetbe, magára hagyták a társak többször is (nem a kontrákra gondolok), a felíveléseknél, kilépéseknél nem biztosítottak mögötte. A felpasszolt labdáknál akadtak olyan szituációk, amelyeket később már rutinból meg fog oldani, például csak azért, mert a továbbra sem meggyőző Laczkó odaszól, még nem akarja őt megjátszani, ha nem rá jön ki a játék...

img_7991.JPG(Forrás: III. Ker. TVE)

Apropó Laczkó. A balhátvéd cseréje teljesen jogos volt, mert ahogy azt már többször is leírtam, mögötte rendszeresen nagy területek nyílnak, amire építhetnek az ellenfelek (a második vendégtalálat is ugyebár ilyen szituációt követően esett). A másik oldalon Nagy Olivért viszont dicséret illeti! Jól lépett be a játékba, le is vett csellel embereket, de a nagy egész szempontjából mindez nem sokat ért. 

A 90. percben azért a szépítés összejöhetett volna a hazaiaknak, ez volt az egyetlen(!) helyzetük az egész mérkőzésen, de Kaszai próbálkozásánál nagyot mentettek a vendégek, így a hatodik összecsapásukat hozták le kapott gól nélkül! Talán korai ilyet kijelenteni, mégis megkockáztatom, hogy megvan a csoport feljutója! Ekkora előnyből ezt már csak saját maguk ronthatják el! Az óbudaiaknak pedig a mínusz kettes gólarány ellenére a dobogó egyáltalán nem elérhetetlen! A szerzett gólok számával ugyanis nincsen különösebb probléma, de ahhoz, hogy meglegyen a második vagy a harmadik hely, a védekezésen van még mit csiszolni! Főképp, mivel a szezonban eddig lejátszott mérkőzéseken 9 alkalommal is 2 vagy annál több gólt kaptak! Erre pedig csak részben ad magyarázatot a stílus és a játékfelfogás... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telepinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr914367391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása